Kombi Seçimi Nasıl Yapılır? Uzman Tavsiyesi

- İyi Bir Kombinin Özellikleri
- Uzman Tavsiyesi: Kombinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Metrekareye Göre Kombi Seçimi
- Petek Boyuna Göre Kombi Seçimi
- Yoğuşmalı Kombi Avantajları Dezavantajları
- Yerden Isıtma için Hangi Kombi Kullanılır?
- Kombi Markaları: Güvenilir Seçenekler
- Kombi Montajı ve Satış Sonrası Destek
- SSS
İyi Bir Kombinin Özellikleri
Yaşam alanlarında doğalgazın tüm sistemlerini verimli bir şekilde kullanmak için kombi seçimi konusunda dikkatli davranmak gerekir. Kombinin çalışma sisteminden etkili olabileceği metrekare alanına kadar birçok detay, iç mekânlarda kaliteli bir doğalgaz ısıtma sistemini elde etme açısından önem taşır. Kullanım alanına göre çeşitli özellikleri bulunan kombileri birkaç başlık altında incelemek gerekir.
Yoğuşmalı Kombi
Doğalgaz kullanım verimliliği ve tasarruf açısından %103 - %109 arası performans sergileyen kombi sistemidir. Masraf açısından diğer kombi sistemlerine göre biraz daha pahalı olsa da verimlilik ve uzun süreli performans açısından en ergonomik tasarımdır.
Yoğuşmalı kombi sistemleri hakkındaki en yanlış bilgi, aynı gazı birden çok kez yakması ve zehirli bir durum oluşturmasıdır. Yanma tepkimesinin ardından oluşan sıcak su buharı kombi tarafından ayrıştırılır ve elde edilen sıcak gazın enerjisinden bir kez daha faydalanılır. Bilinenin aksine sıcak enerjinin sisteme geri kazandırılması çevreci ve sağlıklı bir uygulamadır.
Elektrikli Kombi
Yeni nesil teknolojinin eseri olan elektrikli kombiler, doğal gaz sistemlerinin bulunmadığı bölgelerde aynı verimliliği sağlamak amacıyla tercih edilir. Elektrikli kombi tasarımlarında suyun ısınması için gaz yerine elektrik enerjisi kullanılır. Yine doğalgazlı evlerde olduğu gibi radyatör ya da yerden sistemlerin kullanıldığı evlerde, kombi sayesinde temiz bir ısınma elde edilir.
Elektrikli kombilerde herhangi bir gaz kaçağı ve zehirlenme riski olmadığından tasarımda bacaya gerek duyulmaz. Elektrikli kombi sistemlerinin kurulum maliyeti yüksek olsa da kullandığı yakıtın doğalgaza göre daha uygun fiyatlı olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle elektriğin güneş enerjisiyle elde edildiği yapılarda, bu kombilerle sıfır maliyetli bir ısınma elde etmek mümkündür.
Bacalı Kombi
Eski tip çalışma sistemine sahip olan bacalı kombiler, suyu yeterli sıcaklığa getirmek için bulunduğu ortamdaki oksijeni kullanır. İçindeki yanma tepkimesi sonucunda suyu ısıtan bacalı kombiler, ortaya çıkan zararlı ve atık gazları bacadan dışarı gönderir.
Bu ürünlerde bacaların gerekli bakımının yapılması ve sızdırmaz özellikli materyallerin kullanılması büyük önem taşır. Doğalgaz kaçağı riski taşıyan bacalı kombiler, rüzgar ve fırtınalı havalarda kirli gazın içeri dolmasına sebep olabilir. Riski ortadan kaldırmak için bacalı kombilerin balkon gibi açık alanlarda konumlandırılması gerekir.
Hermetik Kombi
Bilinen diğer adı konvansiyonel kombi olan hermetik sistem, %93 oranında verim sağlayan etkili bir tasarıma sahiptir. Avrupa Birliği uyum yasası kapsamında Türkiye’de yer alan hermetik kombi tesislerinin üretim yapması ve piyasada satışı yasaklanmıştır. Üretimi 21 Nisan 2018 yılından önceki tarihlere denk gelen hermetik kombi sistemlerinin kullanımı ya da satışı hakkında herhangi bir kısıtlama bulunmaz. Eski bir sisteme sahip olan hermetik kombilerde yoğuşma sistemi yoktur.
Uzman Tavsiyesi: Kombinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Kombi seçerken dikkat edilmesi gereken kriterlerin başında çalışma sistemi gelir. Evlerin tüm ısı ve sıcak su sistemlerini yöneten kombilerin metrekareye ve yapının genel özelliklerine uyum sağlaması gerekir. Kombi seçimi sırasında dikkate alınacak faktörler, başlıklar hâlinde ele alınmıştır.
Marka Güvenilirliği
Kombi seçerken dikkat edilmesi gereken ilk husus, belirlenen markanın sunduğu hizmetler ve güvendir. Bilinmeyen, yetkili servisi ve satış sonrası hizmetleri bulunmayan kombiler, uzun vadede zarara yol açar. Özellikle fiyat performans açısından tercih edilen ucuz marka ve ürünler, ilerleyen süreçlerde verimsizlik ve muhatap bulamama gibi problemleri beraberinde getirir. Seçilen kombinin garanti sürelerine dikkat edilmeli, minimum 2-4 yıllık garanti kapsamı sunan markalara öncelik verilmelidir.
İhtiyaçların Doğru Şekilde Belirlenmesi
Kombi seçerken kullanım alanına ve ihtiyaca göre bir tercih yapmak gerekir. Isıtılmak istenen iç mekânın genişliği, ortamda kullanılan ısıtma sistemi, yalıtım detayları ve yapının ana malzemesi gibi etkenler, seçilecek kombinin doğru şekilde belirlenmesini sağlar. Ev ve işyeri gibi iç mekânlara en uygun kombinin özelliklerini belirlemek için basit bir hesaplama yapılır.
Kombi m2 hesabı için ısıtılmak istenen iç mekânın metrekaresi, bulunduğu cephe, banyo sayısı ve hangi katta olduğu kriterleri ele alınır. Eğer kombi alınacak ev kuzey yönüne bakıyorsa hesaplamaya +15 metrekare eklenir. Bu da kombinin ısıtma kapasitesinin 15 metrekare eksik hesaplanması gerektiği anlamına gelir.
Kombinin Verimliliği ve Enerjiyi Tasarrufu
Kombilerin enerjiyi daha iyi kullanması adına verimliliği ve enerji tasarrufu kriterleri değerlendirilir. En az yakan kombi tasarımları, faturaların gözle görülür şekilde düşmesini ve mekânların daha iyi ısıtılmasını sağlar. Uzun vadede maliyetini çıkarabilen ve faturaları düşüren verimli kombilere başlangıçta daha yüksek tutarlar ödemek kârlı görülür.
Kombinin Isıtma Kapasitesi
Kombi kapasite seçimi, ortamdaki petek ve radyatörlere yeterli verimi sağlamak açısından önem taşır. İç mekândaki oda sayısı, peteklerin uzunluğu, radyatör ve havlupan miktarı, banyo ve tuvaletler gibi etkenler, kombinin kapasitesini doğrudan etkiler. Alt ve üst katı boş olan bir dairenin normal mekânlara göre daha zor ısındığını söylemek gerekir. Böyle durumlarda kombinin metrekareye uygun kombiler yerine, bir üst performansa sahip ürünleri seçmek daha etkilidir.
Cihazın Tasarımı ve Kullanımı
Kombi seçerken programlanabilir termostat, kolay ısı ayarı ve anlaşılabilir LCD ekran gibi detayların olmasına özen gösterilmesi tavsiye edilir. Özellikle cihazların uzaktan kumanda ile kontrol edilebilir özelliğe sahip olması kullanım kolaylığı sağlar.
Metrekareye Göre Kombi Seçimi
Evin büyüklüğüne göre kombi seçimi yaparak yaşam alanlarının verimli şekilde ısıtılması sağlanır. Metrekareye göre kombi hesabı için bilimsel olmasa da genel kabul görmüş bir hesaplama mantığı ön plandadır. Yaşam alanlarının her 10 m2 genişliği için ortalama 1.5-2 kW arası kombi kapasitesi üzerinden hesaplama yapılır.
Kombi seçimi sırasında hesaplanan kW değeri; bölgeye ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Metrekareye göre kombi seçimi için belirlenen sınırlar ve dikkat edilecek detaylar, birkaç başlık altında incelenir.
100 M2 Ev için Kombi Seçimi
160 m2 genişliğe kadar olan yaşam alanlarında 20.000 kcal/h veya 24 kW kapasiteli kombi kullanılması gerekir. 20.000 kcal / 24.000 kcal arası ısıtma kapasitesine sahip olan kombilerin 80-100 m2 ile 100-120 m2 karası evleri ve buna eşdeğer orandaki petekleri ısıtması mümkündür.
200 M2 Dubleks Ev Kombi Tavsiyesi
Aynı metrekareye sahip tek katlı bir daire ile dubleks ev için kombi seçerken şartlar bir tutulmaz. 130-210 m2 arası evlerde 40 kW, 220 m2 mekânlarda 41 kW, 230 m2 alan için ise 42 kW gücündeki kombilerin kullanımı tavsiye edilir. Kısaca her 10 metrekare için +- 1/1.5 kW ekleme yapılarak iç mekâna uygun kombiyi belirlemek mümkündür.
300 M2 Ev için Kombi
300 m2 ve üzerindeki iç mekânlarda 47 kW güce sahip kombiler yeterli performansı sergiler. Kombinin kullanılacağı ev tek katlı değilse cihazın daha yüksek kW değerinde olmasına dikkat edilir.
Petek Boyuna Göre Kombi Seçimi
Enerji kaybını minimumda tutan PPRC borular sayesinde daha fazla peteğin bulunduğu bir evi daha düşük kW gücündeki kombiyle ısıtmak mümkündür. Petek boyuna göre kombi seçimi sırasında evin dubleks olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Yoğuşmalı Kombi Avantajları Dezavantajları
Yerden Isıtma için Hangi Kombi Kullanılır?
Yerden ısıtma kombi seçimi için yüksek performansa sahip cihazları tercih etmek gerekir. Yüksek verimlilik yakalamak adına yerden ısıtma sistemini yoğuşmalı kombiyle birleştirmek daha faydalıdır. Düşük sıcaklıkla çalışan yerden ısıtma sistemi, yoğuşmalı ve minimum çalışma seçeneği olan kombilerle uzun vadede enerji tasarrufu sağlar.
Sistemden maksimum verim almak için kombinin 35-40 derece aralığında çalıştırılması yeterlidir. Düşük sıcaklıkta yüksek verim sunan yoğuşmalı kombilerin, evin metrekaresine uygun kW değerinde seçilmesi performansı artırır.
Konvansiyonel kombilerle de uyum sağlayan yerden ısıtma sistemini çok yüksek sıcaklıklarda kullanmak parke ve zemin malzemesine zarar verir. Yerden ısıtmalı mekânlara uygun kombi hesabı yaparken cihazın 1 metrekare için 80-100 watt arasında ısı enerjisi sağlamasına dikkat edilir.
Kombi Markaları: Güvenilir Seçenekler
Güvenilir kombi markaları arasında en çok tercih edilenleri aşağıdaki listede bulmak mümkündür:
● Baymak
● E.C.A.
● Buderus
● Bosch
● Vaillant
● Viessmann
● Protherm
● Dolce Vita
● De Dietrich
● Lambert
● Termoteknik
● Warmhaus
Yukarıda sıralanan markaların sunduğu 2+ yıl garanti seçeneği, ücretsiz kurulum ve satış sonrası destek hizmetleri, müşteri memnuniyetini ön plana çıkarır. Kurulum sonrasında her türlü arıza için yetkili servisten destek almak ve gerekli durumlarda orijinal yedek parça teminini sağlamak mümkündür.
Kombi Montajı ve Satış Sonrası Destek
Popüler kombi markalarının yetkili satıcısı olan Eykom, satış sonrası destek hizmetlerine sahiptir. Tercih edilen markaya ait kombinin ücretsiz kurulumu yetkili servis tarafından gerçekleştirilirken kullanım sürecinde karşılaşılan her türlü sorun için de destek almak mümkündür. Kullanıcıların garanti sürecinde karşılaştığı problemlerde ücretsiz tamir ve yenileme hizmeti alması sağlanır.
Garantisi biten kombilerin de satış sonrası destek kapsamında yetkili servisten hizmetlerinden faydalanma imkânı bulunur. Eykom ayrıcalığıyla kombi seçimi hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara, müşteri hizmetleri ve Whatsapp iletişim numarası üzerinden cevap bulabilirsiniz. Online mağazadaki kampanyalı ürünleri inceleyerek hemen sipariş verebilirsiniz.
SSS
▼ En Çok Tercih Edilen Kombi Hangisi?
Yoğuşmalı kombiler, en sık tercih edilen yüksek performanslı ve verimli tasarımlardır.
▼ En Sessiz Çalışan Kombi Hangisi?
Yoğuşmalı kombiler, 45 db(A) ses gücüyle en sessiz tasarım olarak bilinir.