Kombi Ateşleme Yapmıyor? Neden? Kombi Ateşleme Sorunu

Kombi ateşleme sorunu, sistemsel işleyişi bozan bir durumdur. Isınma ve sıcak su temini sağlayan cihazlarda bu problemin meydana gelmesi hem konforu hem de yaşam kalitesini düşürür.
Bunun yanı sıra ECA, Demirdöküm, Bosch ve Buderus, Vaillant, Baymak, Ariston, Ferroli, Protherm ve Alarko gibi markaların kombilerinde bu arıza görülebilir. Söz konusu problem ise çoğu durumda teknik parça arızası ya da bakım eksikliğinden kaynaklanır.
Kombide Ateşlemeyi Sağlayan Parçalar
Kombi ateşleme sistemi belirli parçalarla gerçekleşir ve brülörde alevin oluşmasını sağlar. Buna bağlı olarak yanma işlemini başlatarak ısıtma ve ısınma süreçlerini etkin şekilde gerçekleştirir. Kombide ateşlemeyi sağlayan parçalar aşağıdaki gibidir:
Ateşleme Elektrodu
Kombi ateşleme elektrodu, yanma odasında bulunan ve brülörün üzerinde yer alan bir bileşendir. Söz konusu parça, ateşleme işlemi sırasında kıvılcım üretir ve brülörün çalışma sürecini başlatır. Bununla birlikte yüksek voltaj üreterek gazın tutuşturulmasını ve sorunsuz şekilde yanmasını sağlar.
Gaz Valfi
Kombi ateşleme sisteminin bir parçası olan gaz valfi, brülördeki alev yüksekliğini ve gaz akışını sağlamakla görevlidir. Bununla birlikte yanma sırasında gazın ateşleme elektroduna ulaşmasına imkan tanıyan bir bileşendir. Bir nevi vana görevi gören parça, gazın doğru miktarda ve zamanında yanma odasına iletilmesini mümkün kılar.
Fan Motoru
Fan motoru, doğalgazın yanması için yanma odasına hava temini sağlayan ve oksijen akışını yönlendiren bir bileşendir. Aynı zamanda yanma sırasında oluşan karbondioksiti dışarı atar. Kombiye hava teminini ve içindeki dumanın dışarı atılmasını sağlayan fan motoru, ateşleme sürecinde cihazın verimli çalışmasını da sağlar.
Kombi Ateşleme Bujisi
Kombi ateşleme bujisi, hava ve yakıtın karıştırılmasıyla kıvılcım üreten bir bileşendir. Doğal gazı kıvılcımla birleştiren parça, verimli bir enerji akışı sağlar. Bunun yanı sıra ateşleme bujisi, ısı ve sıcak su üretimi için gerekli olan işlevsel bir materyaldir.
Ateşleme Sistemi Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kombi ateşleme sisteminin bozulduğu, ateşleme sesinin duyulmaması ve ekranda hata kodunun görülmesiyle anlaşılır. Sesli uyarı ve arıza alarmları da problemin meydana geldiğini gösterir. Bununla birlikte kombi ateşleme sisteminin bozuk olduğuna işaret eden diğer göstergeler şu şekildedir:
● Ateşleme arızası meydana geldiğinde cihazda ısınma ve ısıtma problemleri ortaya çıkar. Buna bağlı olarak peteklerde ısınma ve sıcak su üretimi gerçekleşmez.
● Kombi ateşleme işlemi sırasında genellikle “tık” şeklinde bir ses çıkarır. Eğer bu ses duyulmuyorsa arızanın varlığına işarettir.
● Gaz kokusu ve kesintisi gibi gaz hattında problemler görülüyorsa sistemde arıza olabilir.
● Kombi modeline göre cihazın üzerinde bir arıza kodu görülüyorsa ateşleme arızasına işaret edebilir.
● Eski cihaz modellerinde pilot ışığının görülmemesi de sistemin çalışmamasına neden olur.
Yukarıdakilere ek olarak kombi basıncı düşükse ve sıcak su akışında dalgalanma varsa ateşleme sistemi bozuk olabilir. Bunun yanı sıra soğuk havalarda donma ya da tıkanmaya bağlı olarak da kombi ateşleme arızası ortaya çıkar. Tüm bunlar ısı ve sıcaklık üretimine engel olduğu için kombi çalışmaz. Dolayısıyla yukarıdaki işaretler uzun süredir görülüyorsa sorunun çözülmesi için uzman bir teknisyenden yardım alınması önemlidir.
Kombi Neden Ateşleme Yapmaz?
“Kombi ateşleme yapmıyor neden?” sorusuna; ısıtıcı parçalarında, anakartında ya da elektriksel problemler oluştuğunda ateşleme sisteminde arıza meydana gelir, şeklinde yanıt verilebilir. Kombinin ateşleme yapmamasına neden olan en önemli faktörler ise aşağıdaki gibidir:
Anakart Arızaları
Cihazın beyni olarak tanımlanan anakart, tüm elektriksel sistemleri yönetir. Burada bir sorun yaşandığında ise ateşleme işlemine engel olur. Özellikle de sigorta yanması, bağlantı sorunları ve alev sıcaklık sensörü arızası kombinin çalışmasını durdurabilir. Bununla birlikte sistem güvenliğini de tehlikeye atabilir.
Gaz Akış Sorunları
Gaz vanasının kapalı olması, erişimi engeller ve kombi ateşleme sisteminin görevini yapmasına engel olur. Bununla birlikte gaz borusunda bir tıkanıklık ya da basınç düşüklüğü varsa da arıza ortaya çıkabilir.
Fan Arızası
Kombi ateşleme yapmıyor ise fan arızası da göz önünde bulundurulmalıdır. İlgili sistem, yanma odasına hava akışının sağlanabilmesi için fanın devreye girmesiyle aktif hale gelir. Fanın arızalı olması durumunda bu işlem yerine getirilemez ve cihaz çalışmaz. Bu noktada ilgili parçanın tamir edilmesi ya da değiştirilmesi gerekir.
Ateşleme Sisteminde Yer Alan Parçaların Arızaları
Kombi ateşleme elektrodu, bujisi, gaz valfi ve fan motoru gibi bileşenlerde herhangi bir işleyiş bozukluğu varsa sistem çalışmaz. Gazın ateşlenmesini sağlayan elektrod, kirli ya da paslıysa da bu işlem gerçekleşemez.
Alevi algılayan iyonizasyon elektrodu, alevin varlığını kontrol edemez ve güvenlik nedeniyle kombi ateşleme sistemi çalışmaz. Böyle bir durumda yanma işlemini gerçekleştiren ve enerji akışını destekleyen bileşenlerin uzman teknisyenler tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Kombi Baca Tıkanıklığı
Kombinin hava emiş ve egzoz sisteminde meydana gelen tıkanıklıklar dumanın dışarı atılmasını engeller. Buna bağlı olarak doğal gazın üretilmesi için gerekli olan kombi ateşleme işlemi gerçekleşmez.
Su Basıncı Düşüklüğü
Ateşleme işleminin yapılması için su basınç değerinin 1 ila 1.5 bar arasında olması gerekir. Basınç değeri daha düşükse sıcak su üretilemez ve kombi çalışmaz.
Kombi Ateşleme Yapıyor Sonra Sönüyor
Kombi ateşleme yapıyor ancak sonradan sönüyor ise bu durumun birkaç nedeni olabilir. Söz konusu duruma sebep olabilecek en temel nedenlerden biri baca tıkanıklığıdır. Hava akışına engel olan tıkanıklık cihazın kendi kendine kapanmasıyla sonuçlanır. Bu noktada kombi başta ateşleme yapar ancak alev söner. Güvenlik önlemlerinin devreye girmesiyle otomatik olarak kapanır ve verimli şekilde de çalışmaz.
Diğer bir olasılık ise kombinin ateşleme elektrodunun arızalı olmasıdır. Gazın yanma sürecini başlatan bu bileşen düzgün çalışmadığında ateşleme işlemini verimli şekilde gerçekleştiremez. Elektrot kirli ise ya da hasar gördüyse sürekli kıvılcım üretemez. Buna bağlı olarak kombi kendi kendine kapanır ve gazın yanma süreci engellenir.
Kombi Ateşleme Sorunu Nasıl Çözülür?
Kombi ateşleme sorunu görülüyorsa öncelikle dış kısımdaki gaz vanasını kontrol etmelisiniz. Gaz vanası boruyla ters hizadaysa kapalı olduğu anlamına gelir ve söz konusu işlemin gerçekleşmesine engel olur. Bu nedenle aynı hizaya getirerek açabilir ve kombiyi yeniden çalıştırarak sorunu çözebilirsiniz. Kombi ateşleme arızasını gidermek için başvurabileceğiniz diğer çözüm yolları aşağıdaki gibidir:
Elektrik Bağlantıları
Elektrik kesintisi ya da bağlantı kablolarının gevşemesi kombide ateşleme işlemine engel olur. Eğer arıza elektrik kesintisine bağlı olarak meydana geldiyse şebekenin enerji sağlamaya başlamasıyla yeniden çalışır. Diğer bir olasılık bağlantıların gevşemesidir. İlgili durum için kombiyi kapatarak kontrol sağlanmalıdır.
Arıza Kodu
Kombide ateşleme arızası, ekranında görülen hata koduyla da ortaya çıkar. Sorunu çözmek için ilgili kodu kullanıcı kılavuzundan bulmalı ve rehberde yer alan adımları uygulamalısınız.
Termostat Ayar Kontrolü
Cihaz üzerindeki ayarlamalar mevsime göre yapılmadıysa ateşleme sorunu görülebilir. Kullanıcı hatalarına bağlı olarak meydana gelen bu durumu kullanım kılavuzundaki bilgilere göre düzeltmek mümkündür. Kış ve yaz mevsimine uygun olan sıcaklık ayarlamaları yapıldığında cihaz uygun modda çalışır.
Su Basınç Düşüklüğü
Kombide su basınç düşüklüğü de ateşleme işlemine engel olur. Eğer basınç 1-1,5 bar altındaysa alt kısmındaki vanayı açarak yükselmesini sağlayabilirsiniz.
Teknik Çözümler
Kombi ateşleme arızası; baca tıkanıklığı, parçaların hasar görmesi ya da elektrik bağlantılarının kopması gibi teknik sorunlarla da meydana gelir. Söz konusu problemlere kullanıcıların tek başına müdahale etmesi güvenlik açısından uygun değildir. Böyle bir durumda kombi yetkili servisinden ya da uzman teknisyenlerden yardım alınmalıdır.
Kombi Arıza Yapmaması için Ne Yapmalıyız?
Kombilerin arızalanmaması için düzenli bakım yapmak ve bazı önlemleri almak önemlidir. Bu kapsamda kış mevsiminden önce periyodik bakım, onarım ve temizlik gibi işlemler cihazın performansını artırır. Kombi arızalarını önlemek için alınabilecek tedbirler ise aşağıdaki gibidir:
Kombi Bakımı
Kış mevsiminden önce kombinin iç parçaları temizlenerek periyodik bir bakım yapılmalıdır. Eğer bileşenler kirli ve bozuk durumda ise yenilenmelidir.
Su Basıncının Kontrol Edilmesi
Su basıncı düşükse sistemin verimsiz çalışmasına ve arızalanmasına neden olur. Bu kapsamda cihazın su basıncını gösteren manometresi kontrol edilmelidir. Normal değerler 1-1.5 arasındadır ve düşük olması durumunda tesisatta su ekleme işlemi yapmak gerekir.
Hava Çıkış Bacasının Kontrolü
Kombide hava çıkış bacası gazların dışarı atılmasını sağlayan önemli bir parçadır ve tıkalı olması verimsiz çalışmasına neden olur. Bu doğrultuda kuş pisliği ve diğer yabancı maddeler biriktiyse tıkanıklık meydana gelir. Periyodik bakım sırasında tıkanıklıkların uygun şekilde giderilmesi ve bacanın temizlenmesi gerekir.
Kombi Petek Temizliği ve Bakımı
Peteklerde zamanla biriken kir ve tortu ısı dağılımına engel olur. Bu nedenle peteklerin havası alınarak kirlilik düzeyine göre temizlik işlemi yapılmalıdır. Uzun süredir bakım işlemi yapılmaması durumunda vakumlu temizlik yöntemi uzman teknisyenler tarafından uygulanır.
Termostat Ayarlarının Kontrolü
Termostat ayarlarının kontrolü cihazın performansı ve kontrollü enerji tüketimi açısından önemlidir. Bu nedenle iç ortamda istenilen sıcaklık ayarlaması yapılmalıdır. Böylece gereksiz enerji maliyetlerinin ve cihaz arızalanmalarının önüne geçilebilir.
Sürekli Arıza Yapan Kombiyi Ne Yapmalıyım?
Uzun yıllar boyunca sıcak su ve ısınma ihtiyacını sağlayan cihazlar zamanla yıpranabilir. Böyle bir durumda verimlilik düşer ve arıza oranı artmaya başlar. Sürekli bakım ve onarım işlemleri ekonomik açıdan da olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle enerji tasarrufu sağlayan ve yüksek performanslı bir ürün tercih edilmelidir.
EYKOM’un kombi değişim kampanyası sayesinde eskisini yenisiyle değiştirerek evinizin ısınma ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Bununla birlikte özel indirimler ve esnek ödeme yöntemleriyle bütçe dostu bir tercih yapmanız mümkündür. Cihaz arızalarına kalıcı çözüm bulmak için EYKOM kombi değişim kampanyasından yararlanabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
▼ Kombide Alev Yok Ne Demek?
Kombide alev yok uyarısı ateşleme işleminin gerçekleşmediği anlamına gelir. Gazın yakılmasına neden olan bu durum cihazın ısı ve sıcaklık üretmesine engel olur.
▼ Kombiye Reset Nasıl Atılır?
Kombiyi sıfırlamak için cihazın ön kısmında bulunan “Reset” tuşuna basılmalıdır. Kombi açıkken yapılması gereken işlem, sistemin yeniden doğru şekilde çalışmasını sağlayabilir.